Mimber - Kütahya Çini Yapı Tasarım

 

Mimber çinisi cami dekorasyonu içinde önemli bölümlerden biri olup, estetik olarak kusursuz yapı malzemesinin örneklerinden biridir. Geçmişten günümüze kadar hala varlığını devam ettiren Kütahya mimber çinisi, Osmanlı ve Selçuklu mimarisine ait dini motifleri de günümüze taşımaktadır. Bugün gerek hobi gerekse ticari amaçlı çini sanatının en güzel örneklerine cami mimarisi içinde ulaşmanız mümkündür.

Kütahya Çinileri / Mimber Çinisi

Osmanlı İmparatorluğu zamanında çinicilik Kütahya çinisi ve İznik çinisi olarak 2 farklı şekilde hayat bulmuştur. 14. yüzyılla birlikte Kütahya çinisi gelişme göstermiştir. Özellikle cami mimarisi içinde kendini bulan bu sanat dalı mihrap, mimber, müezzinlik, kürsü, duvar görüntüleri, tavan vb. bölümlerde kendini göstermiş olup, eşsiz tasarımıyla da kullanım alanlarını genişletmiştir.

mimber

Mimber

Zaman içinde ve özellikle 18. yüzyıl Osmanlı mimarisinde kültürel yansıma olarak büyük ilerleme kaydetmiş ve varlığını sürdürmeyi başarmıştır. Günümüzde cami çinisi alanında geleneksel, klâsik ve modern dokuları birleştiren Kütahya çinisi, eşsiz tasarımlarını gözler önüne sermektedir. Farklı boyutlarda üretilen desenli çini karolara cami mimarisi bölümlerinden olan mimber çinisi örneklerinden ulaşabilirsiniz.

1 - Kütahya Mimber Çinisi Avantajları ve Özellikleri

Kütahya mimber çinisi yapısında kullanılan malzeme ve işçilik detayları oldukça ustalık ve uzun süre gerektiren uğraştır. Peki Kütahya cami çinisi fark yaratan özellikler nelerdir?

  • Tek taraflı ya da çift taraflı olarak isteğe bağlı üretilen modellerde, Osmanlı ve Selçuklu Dönemi çini motiflerine rastlamanız kaçınılmazdır.
  • Cami çini süslemesi mimber örneklerinde genellikle seramik tabanlı yapı kullanılmaktadır. Böylelikle su, nem, küf ve bakteri durumlarına karşı oldukça dayanıklıdır.
  • Cami dekorasyonunda kullanılan çini mimber örnekleri uzun ömürlü olup, yıllar sonrasında renk ve desen kaybına sebep olmaz.
  • Cami çini sanatında yüzeylerde sır işlemi uygulanmasına bağlı oluşan parlaklık, su ve nem geçirmez.
  • Kütahya çinisi bileşimindeki malzemeler ısı yalıtımı özelliklidir.
  • Mimber çinisi yapı mimarisinde kullanılan karo taşları, sesi absorbe ederek homojen şekilde dağıtır.
  • Karolarda kullanılan pigmentler güneş, rüzgar ve ultraviyole ışınlarına karşı oldukça direnç göstermektedir.
  • Ayrıca Kütahya çini sanatında TSE standartlarına en uygun şekilde üretim yapılmaktadır.
  • Cami mimber çinisi özel tasarım işlerden biridir. Yani ustalık gerektirir.
  • Özellikle kullanılan karo ve seramik pano taşları bakımı, kullanımı kolaydır. Bu durum tercih sebepleri arasındadır.
  • Diğer yandan Kütahya cami çinisi mimber örnekleri kaliteye en uygun fiyattadır.

2 - Kütahya Mimber Çinisi Uygulama

mimberKütahya cami çini işleri ustalık gerektiren ve uzun süreli uğraşlardan biridir. Uygulama öncesi ve sırasında cami çinisi ustası ile ekibi büyük emek sarfetmektedir. Peki mimber çinisi nasıl yapılır?

  • Camilerde genellikle kıble cephesi olan köşelerde duvar yüksekliği baz alınır.
  • Alt yapısında tuğla veya yutong kullanılarak sıva yapılacak çini ortamı hazırlanır.
  • Alt yapı işçiliği için özel ustaya gerek duyulabilir.
  • Gelen çini koralarda ayet, cami nakkaş ustası tarafından süsleme ve hat sanatı, İslami motifler ile sembollere yer verilir. Bu işlemde cami çinisi ustası, sırlı baskı tekniği ile 950 derecede fırınlama sonrasında karo taşlarını hazır hale getirir.
  • Sonrasında hazır olan karolar özel seramik yapıştırıcısı ile mimber alanına tek tek yapıştırılır. Bu aşamada mimber çinisi ulama tekniğinden yararlanılır.
  • Yüzeyde kalan fazla sıva temizlenir ve uygulama biter.

3 - Kütahya Mimber Çinisi Karo Desenleri ve Renkleri

Kütahya mimber çinisi örneklerinde genellikle beyaz, zümrüt yeşili, mercan kırmızısı, turkuaz, mavi gibi renklerin harmanı ile bütünlük oluşturulur. Bu renkler ile geometrik modern desenlerin kullanımı yanında ayet yazılı, hat sanatı çalışması, dini motifler, “Allah, Muhammed” gibi yazı çalışmaları, Osmanlı ve Selçuklu mimarisinden örnekler de yer almaktadır.

Kütahya Cami Çinisi Kullanım Alanları

mimberCami mimarisi yapılarında geçmişten beri seramik çini süsleme sanatı kullanılmaktadır. Eşsiz ve muazzam görüntüsü ile bugün hala varlığını devam ettiren bu sanat dalı, diğer türlerden ayrılıp kendini geliştirmeyi başarmıştır. Özellikle cami alanında şu bölümlerde yansımalarını görmeniz mümkündür;

                                   Cami Çini Sanatı Kullanım Alanları
Şadırvan Duvar görüntüleri
Müezzinlik Kürsü
Mimber çinisi Tavan ve taban yüzeyleri
Mihrap Mescit

Kütahya Cami Çinileri Fiyatları

Kütahya çinileri fiyatları, birçok unsura bağlı şekilde değişkenlik göstermektedir. Yani cami çini metrekare fiyatları el işçiliği veya hazır olma durumuna, üretim maliyetine, desen ve renk tercihine, işin süresine, işin yapılacağı alanın boyutuna vb. faktörlere göre değişmektedir.

Ancak Kütahya Çini Yapı Tasarım firması kişiye özel ayrıcalıklı fiyat çözümü ile birçok imkan tanımaktadır. Kaliteye uygun fiyat anlayışı için firmanın internet sitesinden detaylı bilgi alabilir ve model örneklerini inceleyebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Mimber çinisi hakkındaki detaylı bilgilere yukarıdan ulaşabilirsiniz. Ayrıca bu konuyla ilgili merak ettiklerinize de aşağıdan bakarak bilgi sahibi olabilirsiniz.

mimber1 - Cami Çinisi Neden Tercih Edilir?

Kütahya çinisi örnekleri dayanıklılık ve kalıcılık noktasında büyük avantaj sunmaktadır. Yani çini seramik karoların yapımında yüksek fırınlama işlemi ile uzun ömürlülük hedeflenmektedir. Ayrıca bu görkemli yapıların daha da eşsiz ve kusursuz şekilde sunulmasında çini sanatının etkisi oldukça büyüktür.

2 - Kütahya Cami Çini Kalitesi Nasıldır?

Kütahya çinileri özellikle cami mimarisi içinde büyük titizlikle ve ustalıkla uzun sürede yapılmaktadır. Yüksek ısıda fırınlama tekniğine bağlı olarak yapıldığı için, dış etkenlere karşı da oldukça dayanıklıdır.

3 - Çini Tekniği Nedir?

Çini sanatı porselen, fayans ve seramik türü eşyaların üstüne çeşitli figür işlemesine bağlı yapılan süsleme sanatıdır. Geçmişi ilk medeniyetlere (Frigler) kadar dayanmaktadır.