cini-ornekleri
Cami Mimarisinde Çini Örnekleri | Birbirinden Şık Modeller
25 Şubat 2024
cini-sanati
Çini Sanatı Nedir? Cami Mimarisinde Çini Modelleri
4 Mart 2024
cini-ornekleri
Cami Mimarisinde Çini Örnekleri | Birbirinden Şık Modeller
25 Şubat 2024
cini-sanati
Çini Sanatı Nedir? Cami Mimarisinde Çini Modelleri
4 Mart 2024

Cami dekorasyonu görkemli mimari yapılar olan cami iç ve dış yapısına işlevsellik ve kusursuz görünüm katmak amacıyla yapılmaktadır. Bu bağlamda kullanılan çini ürünlerimiz, dayanıklılığın yanında günümüze kadar gelişmiş olan çini sanatını cami dekorasyonu alanında fazlasıyla yansıtmaktadır. Peki cami iç dekorasyonu nasıl olmalıdır?

Cami İç Dekorasyonunda Çini Süsleme

Çinicilik kültürünün yansıması olan cami çinisi, geçmişten günümüze kadar fazlasıyla tercih edilen sanat dallarından biridir. Türk İslam sanatının bir parçası olan bu kültürde amaç, kaliteli görüntü ve dayanıklı yapı oluşturmaktır.

Geçmişe baktığınız zaman günümüze ulaşan cami dekorasyonu çini ürünlerinin hala varlıklarını korumasında bu özellikler etkilidir. Kütahya Çini Yapı Tasarım firması olarak ürünlerimizin özellikleri cami dekorasyon alanında ne gibi avantajlar sunmaktadır?

  • Geleneksel ve modern çini sanatının birleşiminden oluşarak yeni teknikler denenmiştir.
  • Yüksek fırınlama tekniğiyle oluşturulan karo çini levhaları su, nem, küf, bakteri gibi durumlara karşı oldukça dayanıklıdır. Bu şekilde uzun ömürlü kullanım sunar.
  • Cami dekorasyonu alanında kullanılan ürün motiflerinin her biri ayrı anlam ifade edip genel olarak sonsuzluğu simgeler.
  • Çini ürünleri yüzeylerindeki sır tabakası sesi homojen şekilde dağıtıp aynı zamanda ısı yalıtımı sağlar.

cami-dekorasyonu

  • Özellikle karo levhalar cami dekorasyonu alanını daha geniş ve ferah göstermektedir.
  • Çini ürünleri uzun yıllar geçse de renk ve desen kaybı yaşamaz.
  • Ürünlerde Osmanlı ve Selçuklu Dönemi mimarisinden yansımalar mevcuttur.
  • Modeller TSE standartlarına uygun şekilde üretilir.
  • Kütahya çinisi bünyemizdeki ürünler, daha sade ve modern tasarımıyla farkını ortaya koymaktadır.
  • Ürünlerimizin en önemli özelliği bir yüzünün sırlı bir yüzünün de düz olmasıdır.
  • Cam, fayans, seramik gibi birinci sınıf kalitede yüksek ısıda fırınlanmış modeller uzun ömürlü ve kalıcı yapıya sahiptir.

Cami Dekorasyonu Mimarisinde Çini Ürünleri Kullanımı

Cami dekorasyonu 14. yüzyılda ilerleme kaydedip 18. yüzyılda zirve noktaya gelmiştir. Hala günümüze kadar yeni teknikler ile daha modern bir dokuya ulaşan çinicilik sanatı, bu alanda kendini gerek ticari gerekse hobi kaynağı olarak devam ettirmektedir. Peki çini sanatı ile cami dekorasyonu nasıl olur?

1 – Desenli Karo Modelleri ile Geniş ve Ferah Duvar Görüntüleri

Özellikle cami iç ve dış tasarımında en çok tercih edilen modellerdendir. Dayanıklı yapısı ile su ve nem durumlarına karşı engelleyici özelliği sayesinde daha çok cami duvar ve yer dekorasyonunda tercih edilir.

Karolarda kullanılan sırlı yüzey ortamı olduğundan daha geniş ve ferah göstermektedir. Baskı tekniğinin uygulanmasına en çok dayanan çini ürünleri olarak diğer kullanım alanları şöyledir;

  • Mimber
  • Müezzinlik
  • Şadırvan
  • Çeşme
  • Kubbe
  • Kürsü
  • Mihrap
  • Yer karoları
  • Mescit

2 – Dini Çiçek Motifli Cami Mihrap Çinisi

cami-dekorasyonu

Mihrap çinisi caminin kıble duvarının oyuk formda yapılması ve çevresinin de farklı motifler ile süslenmesi sanatıdır. Ayetli yazılar, dini panolar ile süslenebileceği gibi Selçuklu ve Osmanlı dönemi dini anlamlı çiçek modelleri ile süslenebilir. Peki mihrap cami dekorasyonu için en çok hangi çiçek modelinden yararlanılır?

Model

Dini Anlamı

Gül Hz. Muhammed’i temsil etmektedir. Mihrap alanında kullanıma uygundur.
Lale Arapça “Allah” lafzını temsil etmektedir. Osmanlı sancağı ile Allah’ın birliğini temsil eder.
Karanfil Yenilenmek, arınmak, baharın gelişi gibi anlamlara gelmektedir.
Hayat Ağacı Cennet ile dünya arasındaki ilişkiyi temsil etmektedir. Mihrap cami iç dekorasyonuiçin uygun modellerden biridir. Aynı zamanda sonsuzluk simgesi altında ahireti temsil eder.

3 – Pencere Üstü Cami Dekorasyonu Panoları

Bu panolar Osmanlı motifleri, Türk hat sanatı, çini desenleri, minyatür, tezhip, ayet yazıları vb. motifleriyle cami dekorasyonu alanında sıkça tercih edilir. Detayları şöyledir;

  • Genellikle el dekoru şeklinde üretilen ürünler mihrap, mimber, kürsü, mescit gibi cami bölümleri içinde de tercih edilebilir.
  • Ayrıca kubbe kaplama, özel şekilli duvar kaplama, şadırvan duvar dekorasyonunda da kullanılabilir.
  • Modern tasarımıyla iç cami dekorasyonu alanında estetik, yüzeyinde bulunan sır sayesinde dış dekorasyonda ise dayanıklılık hedefler.

4 – Ayetli Panolar ile Mimber Çinisi

Ayetli panolar cami dekorasyonu için en çok tercih edilen seramik karo levha ya da panolardan oluşan süsleme sanatıdır. Ortamın atmosferini ve cami havasını daha da yükseltmek adına mimber çini sanatında kullanılabilir. Dini amaçlı olarak tercih edilmektedir. “Ayetel Kürsi” en güzel mihrap çini örneğidir.

5 – Balık Pullu ve Altıgen Karo Geometrik Şekilli Kürsü Çinisi

Balık pulu ve altıgen formlu geometrik desenler, Kütahya Çini Yapı Tasarım firmamızın en modern ve yenilikçi teknikleridir. Daha çok kürsü cami dekorasyonu alanında tercih edilen bu ürünler, sağlam seramik karo levhaların yüzeye yapıştırılması ile ortaya çıkmaktadır.

cami-dekorasyonu

Cami Dekorasyonu

6 – Dini Motifli Bordür ve Sütunce Çinisi

Cami bordürleri ve sütunceler genellikle dini motifler, ayetli yazılar, hadisler, geometrik şekilli motiflerden tasarlanmaktadır. Özel ustalık gerektiren bu uğraş ile amaç hem estetik hem işlevsel kullanımdır.

7 – Cami Dekorasyonu: Seramik Yer Karosu

Seramik, yüksek derecede fırınlandığı ve baskı yöntemine dayanıklı olduğu için yer dekorasyonunda en çok tercih edilen çini malzemesidir. Yer dekorasyonunda ayetli yazılardan ziyade daha geometrik desenler ve motifler tercih edilir. Fayans çini ise duvar dekorasyonu için uygundur.

Sıkça Sorulan Sorular

cami-dekorasyonu

Cami çinisi birbirinden farklı bölümleri ile her dönem kusursuz çini sanatının en güzel örneklerini bünyesinde barındırmayı başarmıştır. Peki cami mimarisi hakkında merak edilen sorular nelerdir?

1 – Cami Dekorasyonu İç ve Dış Mimaride Kullanılan Renkler Nelerdir?

Genellikle atmosfere canlılık ve huzur katacak olan mercan kırmızısı, zümrüt yeşili, mavi, turkuaz ve beyaz gibi tonlar kullanılır.

2 – Cami Çinisi Neden Tercih Edilir?

Görkemli olan bu yapıları daha kusursuz yapmak ve kullanışlılığını arttırmak amacıyla çini sanatı ürünlerinden faydalanılır.

3 – Cami Mimarisinde Dikkat Edilmesi Gereken Detaylar Nelerdir?

İnanç ve kültüre yakışan motiflere yer verme, karo levhalarını sesi homojen dağıtması için duvarda kullanma, fayans çini ürünlerine duvar görüntülerinde yer verme, kalıcılık açısından dayanıklı malzeme tercihi de bu noktada önemlidir.