Çini Sanatı Nedir? Cami Mimarisinde Çini Modelleri
4 Mart 20242024 Cami Çinisi Modelleri
12 Mart 2024Çini desen fayans, çini süsleme sanatında yapı malzemesi olarak kullanılan materyallerden biridir. Özellikle cami mimarisinde daha dayanıklı olan karo, mermer ve seramik fayans modellerine rastlamak mümkündür. Cami mimarisi iç tasarımında kusursuz görünüm, kullanışlılık ve kolay bakım noktasında özellikle duvar ve cami bölümlerinde tercih edilir.
Kütahya Çini Yapı Tasarım: Çini Desen Fayans Dayanıklı mıdır?
Kütahya Çini Yapı Tasarım olarak seramik, karo, fayans kullanımı noktasında birinci sınıf kalitede seçtiğimiz malzemeyle çini sanatının muhteşem yansımalarını gözler önüne sermekteyiz. Ürünlerimizde kullanılan çini desen fayans modeller daha uygun fiyatlı, dayanıklılığı ve kolay bakım noktasında tercih edilmektedir. Peki fayans modellerin birbirinden avantajlı özellikleri nelerdir?
- Fayans çeşitleri içinden karo fayans ya da seramik fayans su, nem gibi dış hava şartlarına en uygun kaliteye sahip olduğu için uzun ömürlü olmaktadır.
- Çini desenli fayans modelleri TSE standartlarına göre üretilmektedir.
- Modellerde kullanılan kuvars hammaddesi sayesinde ses homojen şekilde dağılır ve ayrıca ısı yalıtımı sağlar.
- Çini desen fayans ürünlerinde uzun yıllar geçse dahi renk ve desen değişimi gibi kusurlar olmaz.
- Fayans bileşenleri doğal malzemeden oluştuğu için geri dönüştürülebilir özelliktedir.
- Seramik levhalara göre genellikle cami mimarisi iç tasarımına uygundur.
- Ürünlerin hemen hepsinin bir yüzü sırlanmış ve bir yüzü ise düz şekildedir.
- Özellikle karo fayans modelleri, duvar görüntüleri olarak kullanıldığında ortamı olduğundan ferah ve geniş göstermektedir.
- Çini desenli fayans modelleri Osmanlı, Selçuklu dönemi esintileri ile modern çinicilik yansımalarını bünyesinde barındırır.
- Modellerde daha çok sade, geometrik motifler ile kırmızı, yeşil, mavi, beyaz gibi parlak renkler tercih edilir.
Cami Mimarisinde Kullanılan Çini Desen Fayans Modelleri Nelerdir?
Kütahya Çini sanatının en önemli özelliği, modellerde sadeliği yansıtan geometrik desenlerin yer almasıdır. Bunun yanında dinî motif modelleri, ayetli yazılar, çiçek desenleri, İslami motifler vb. kullanılmaktadır. Peki cami mimarisinde kullanılan çini desen fayans modelleri nelerdir?
1 – Çini Desenli Fayans Geometrik Modeller
Geometrik formlu çini desen fayans modelleri son dönemlerin gelişen çinicilik sanatındaki en önemli yansımalarıdır. Balık pullu, altıgen formlu, şekilli karolar, düz karolar bunlardan en çok tercih edilen seçeneklerdir. Mihrap, kürsü, mimber, duvar görüntüleri, yer görüntüleri, mescit gibi alanlarda özellikle seramik fayans olarak kullanıma uygundur.
2 – Yer Karo Fayans Çini Modeller
Yer görüntüleri için baskıya daha dayanıklı modellerin tercih edilmesi gerekir. Bu noktada seramik fayans ya da karo fayans çeşidi ile yapılan modeller uygun olacaktır. Çiçek desenli, geometrik şekilli motifler yer karo fayans için kullanılabilecek motiflerdendir.
3 – Çini Desen Fayans Duvar Görüntüleri
Çini desen fayans modellerinin asıl kullanım alanları duvar görüntüleridir. Su, nem, küf ve bakteri oluşumuna engel olacak bileşenlere sahip olması bunda etkilidir. Farklı boyutlarda karo ya da pano şekliyle ayet, hat sanatı, çiçek motifleri, dini ve İslâmî motifler(İslam sanatı), geometrik şekillerin neredeyse hemen hepsine imkan tanımaktadır.
4 – Ayetli Çini Desen Fayans Panolar
Ayetli çini desen fayans panoları daha çok kürsü, mimber, mihrap, duvar görüntüleri için uygundur. Amaç dini ve manevi duyguları daha da harekete geçirmek ve ayrıca kullanılan bölgeyi daha işlevsel kılmaktır. İbadet yeri olan cami iç mimarisine en uygun modellerdir.
5 – Seramik ve Dini Motifli Çini Desen Fayans Modelleri
Seramik fayans modelleri yüksek derecede fırınlama gördüğü için, uzun ömürlü kullanım ve uzun yıllar kalıcılık sunmaktadır. Caminin her alanında seramik yüzeyli sırlanmış dokuların olması ısı, ses yalıtımı, estetik görünüm, görkemli yapı olan camilerin daha da yükselmesi noktasında oldukça etkilidir.
Çini Desen Fayans Cami Kullanım Alanları
Çini desenli fayans modelleri özellikle cami iç mimarisi için tasarlanmış, kullanışlı ve estetik formlu ürünlerden oluşmaktadır. Kütahya Çini Yapı Tasarım firmamız bünyesindeki bu modellerin kullanım alanları şöyledir;
Cami Çini Desen Fayans Ürünleri Kullanım Alanları | ||
Mescit | Şadırvan | Müezzinlik |
Mimber | Duvar Görüntüleri | Bordür |
Mihrap | Panolar | Sütunceler |
Kürsü | Yer Karoları | Kemerler |
Çini Desen Fayans Uygulama
Çini desenli fayans modelleri uygulaması ustalık gerektiren işlerden biri olduğu için, bu iş zor ve meşakkatli bir süreçtir. Yani bunun için birçok aşama gerekir.
- Öncelikle alt yapısı tuğla ya da yutong kullanılarak sıva yapılacak olan ortam hazırlanır. Alt yapı için ustalık gerekir.
- Hazır hale getirilen çini desenli fayans modelleri için süsleme işlemleri yapılır.
- Sırlı baskı tekniği uygulanan modeller 950 derecelik fırınlama işleminden geçirilir.
- Sonrasında hazır olan fayanslar özel yapıştırıcı ile tek tek ulama yöntemine uygun şekilde alana yapıştırılır.
- En son yüzeyde kalan sıva temizlenince işlem biter.
Sıkça Sorulan Sorular
Seramik ve karo fayans şekliyle cami mimarisinde kullanılan modeller, uzun yıllar bozulmadan varlığını korumaktadır. Detaylı olarak yukarıdaki bilgilerden yararlanabileceğiniz gibi, aşağıdaki sorular üstünden de fikir alabilirsiniz.
1 – Çini Desen Fayans Fiyatları Nasıldır?
Fiyatlar bazı etkenlere bağlı farklılık göstermektedir. İşçilik, üretim maliyetleri, fayans çini modeli, kullanılan renk seçenekleri, boyut, çini sanatı yapılacak alan boyutu vb. unsurlardır. Ancak çini desenli fayans modelleri, diğer seçeneklere göre daha uygun olup bakımı da oldukça kolaydır.
2 – Seramik ve Fayans Aynı Şey mi?
Seramik, üretim şekli daha kaba ve ayrıntılı olduğu için fayansa göre görünümü farklıdır. Bu yüzden renkleri daha sıcaktır. Yani iç ve dış kaplama modellerinde seramik, duvarlarda ise fayans kullanımı tercih edilmektedir. Ancak fayans çeşitlerinden seramik fayans modelleri, iç ve dış mimari için tercih edilebilir.
3 – Çini Desenli Fayans Nerelerde Kullanılır?
Cami mimarisi başta olmak üzere hamam, havuz, ev içi banyo ve mutfak duvarında ve yer tabanında kullanılmaktadır.