desenli-karo
Cami Çinisinde Desenli Karo Modelleri
20 Mart 2024
sadirvan
Şadırvan Nedir? Cami Mimarisinde Şadırvanın Önemi
28 Mart 2024
desenli-karo
Cami Çinisinde Desenli Karo Modelleri
20 Mart 2024
sadirvan
Şadırvan Nedir? Cami Mimarisinde Şadırvanın Önemi
28 Mart 2024

Müezzinlik tıpkı İmam Hatiplik gibi camilerde ya da mescitlerde devlet tarafından görevlendirilen kişiye verilen bir sıfattır. Bu din görevlilerinin birinci görevi toplumu din hakkında doğru bir şekilde bilgilendirmek ve yönlendirmektir.

Hz. Peygamber de birçok hadisinde müezzinlik görevinin ne kadar önemli olduğunu vurgulamıştır. Özellikle bu görevi yapan ve ön safhalarda namaz kılan kişinin çok fazla sevaba nail olduğundan bahsetmiştir. Öyle ki bunun sevabının tam anlamı ile bilinmesi halinde herkesin bunun için yarışacağını hatta kuraya bile başvuracağını belirtmiştir.

Müezzinlik Ne Demek?

muezzinlik

Müezzin camilerde ve mescitlerde ezan okuyan sala getiren kişiye verilen isimdir. Ayrıca müezzin olan kişi namazlarda selam ve tesbih dualarını okuma görevini de üstlenir. Türk Dil Kurumu’nda ise müezzin “namaz vakitlerini bildirmek amacı ile ezan okuyan kişi” olarak geçer.

Müezzin Peygamber Efendimiz zamanından beri var olan bir meslek olarak karşımıza çıkar. İslamiyet’in ilk yıllarında dahi özellikle Medine’ye hicret gerçekleştikten sonra Müslümanlara namaz vakitlerini bildirmek amacı ile ezan okunurdu. Bu ezan okuma görevini ise müezzinlik yapan kimse üstlenirdi. İslamiyet’in ilk müezzini ise Bilal-i Habeşi olarak bilinir.

Müezzinler Türkiye’de devlet tarafından atanan memurlardır. 1950 yılından öncesine baktığımız zaman bir camide bulunan müezzin sayısının oldukça fazla olduğuna rastlayabiliriz. Öyle ki Eyüp Sultan ya da Sultan Ahmet gibi önemli ve özel camilerde 9-10 tane bile müezzin görevlendiriliyordu. Fakat daha sonra bu sayının 3’e düştüğüne rastlıyoruz. Müezzinin olmadığı camilerde de bu görevi cemaatten birisi üstlenebilir.

1 – Hanefi Mezhebine Göre Müezzinlik Nasıl Yapılır?

Müezzin görevinin nasıl yerine getirildiği bu mesleğe sahip olmak isteyen kişiler tarafından merak edilebilir. Müezzinin görevini nasıl yaptığını maddeler halinde daha anlaşılır bir şekilde açıklamak mümkün olur;

  • Müezzin olan kişi ezan okumak amacı ile öncelikle kıbleye doğru yönelmelidir.
  • Bazı camilerde müezzinlerin bulunması amacı ile oluşturulan müezzin mahlifi isimli özel bir yer bulunur. Eğer camide söz konusu yer varsa müezzin orada namaza durur.
  • Müezzin namaz aralarında okuması gereken duaları buradan tüm cemaatin duyacağı şekilde sesli olarak okur.

Öğle Namazında Müezzinlik Nasıl Yapılır?

Öğle namazında müezzin olan kişi namazdan önce ezan okuyarak ilk görevini yerine getirir. Daha sonra namazın farzından önce kamet getirir. Farz bittikten sonra selam duasını okur. Namaz bittikten sonra da tesbihatlar da müezzin tarafından yapılır. Sonrasında tesbihler de müezzin öncülüğünde çekilir.

muezzinlik

Akşam Namazında Müezzinlik Nasıl Yapılır?

Akşam namazı için de müezzin öncelikle ezanı okur. Sonrasında farz namazdan sonra kamet getirme görevini yerine getirir. Namazın farzı bittikten sonra da her zamanki gibi selam duasını okur. Namaz sona erince de tesbihat duasını yapar ve cemaate tesbih çekmeleri için öncülük eder.

2 – Müezzinlik Sözleri ve Görevleri Nelerdir?

Müezzin olan kişinin bazı görevleri bulunur. Bu görevleri camide müezzin olmaması ya da izinde olması durumunda camii cemaati içinden birisi seçilerek yapılır. Bu kişinin seçilmesinde sesinin gür ve güzel olmasına dikkat etmek daha güzel olur. Müezzinin görevlerini ise şu şekilde sıralamak daha doğru olur;

1 – Müezzinin İlk Görevi Ezan Okumaktır.

Müezzin olan bir kişinin öncelikli görevi her zaman ezan okumaktır. Namaz vaktinin geldiğini Müslümanlara duyurmak amacı ile ezan okur. Her ezan aynıdır fakat makamları farklıdır. Bu nedenle sanki her vaktin ezanının farklıymış gibi gelmesi doğaldır.

2 – Müezzinlik Yapan Kişi Farz Namazdan Önce Kamet Getirir

Her farz namazdan önce kamet getirilmesi gerekir. Erkekler cemaatle değil de evlerinde bireysel olarak namaz kıldıkları zaman kendileri kamet getirir. Fakat cemaatle namaz kılındığı zaman bu işi müezzin yapar.

muezzinlik

Müezzinlik

3 – Müezzinlik Duaları Okuyan Kişinin Yaptığı Görevdir

Farz namazlardan sonra selam duasının okunmasının çok büyük sevabı vardır. Bu nedenle cemaat haricinde evde kılınan namazlarda da okunması tavsiye edilen dualar arasında yer alır. Cemaatle kılınan namazlarda ise söz konusu duayı müezzinler okur.

4 – Tesbihat Müezzinlik Yapan Kişi Tarafından Okunur

Müezzinlik yapan kişinin görevlerinden bir tanesi de tesbihatları okumaktır. Müezzin namaz bittikten sonra “Ala rasulina salavat” der. Sonrasında da cemaat salavat getirir. Dua bittikten sonra ise cemaat sessiz bir şekilde Ayete’l-Kürsi’yi okur.

6 – Tesbih Çekilir

Herkes Ayete’l-Kürsi okuduktan sonra sıra tesbihleri çekmeye gelir. Her namazdan sonra 33 kere suphanallah 33 kere elhamdülillah 33 kere de Allah’u Ekber denir. Bunlar ilk olarak müezzinin okuması ile çekilmeye başlanır.

3 – Müezzin Ezanı Hangi Makam ile Okur?

muezzinlik

Müezzinlik yapan birinin sesinin güzel olması oldukça önemlidir. Bu görev zamanla bir sanat haline gelmiştir. Gerçekten de kişinin güzel sesi ile beraber makamlı okuyuş adeta bir sanata dönüşmektedir. Müezzinler her vaktin ezanını farklı bir makamla okurlar. Bu da ezanı daha güzel hale getirir.

Sabah Ezanı Saba Makamı
Öğle Ezanı Rast Makamı
İkindi Ezanı Hicaz Makamı
Akşam Ezanı Segah Makamı
Yatsı Ezanı Uşşak Makamı
Sabah Namazından Önceki Sala Hüseyni Makamı

Müezzinlik ile Alakalı Sık Sorulan Sorular

muezzinlik

Müezzin olmak ile alakalı merak edilen çok fazla husus bulunur. Özellikle müezzin olmayı düşünenlerin aklına zaman zaman bazı hususların takılması oldukça normaldir. En çok sorulan soruları ise şu şekilde sıralamak mümkün olur;

1 – Kimler Müezzinlik Yapar?

İmam-Hatip lisesi ve İlahiyat Fakültesi mezunu olan kimseler müezzin olma görevini yerine getirebilir. Bunun için öncelikle Diyanet İşleri Başkanlığı’nın açmış olduğu sınavlara girip bu sınavlardan başarılı sonuç elde etmesi gerekir.

2 – Müezzinlik Yapmanın Sevabı Var mıdır?

Müezzinlik en faziletli salih ameller arasında yer alır. Bunu da Peygamber Efendimiz’in hadislerinden çıkarmak mümkün… Öyle ki Peygamber Efendimiz birçok hadisinde müezzin olan kişileri övmüş ve amellerinin ne kadar sevap olduğundan bahsetmiştir.